Αρχείο ημέρας 9 Απριλίου 2020

Πασχαλινά αυγά

Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του μυστικού δείπνου, όπου φτιάχνονται και τα τσουρέκια. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού που όπως το περίβλημα του αυγού έτσι και αυτός ήταν ερμητικά κλειστός αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε, ενώ το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη θυσία και το αίμα που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε.

Όταν πρόκειται να βάψουμε τα αυγά μας πρέπει να διαλέξουμε το χρώμα

1ο) ΦΥΣΙΚΟ {οικολογικό}

2ο) ΕΜΠΟΡΙΟΥ {χημικό}

Πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο, οικολογικές βαφές

Χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα (όσο πιο σκούρα τόσο πιο καλά) τα οποία βάζουμε 2-4 μέρες νωρίτερα να μουλιάσουν στο νερό με το οποίο θα βράσουμε τα αυγά. Έπειτα βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα μαζί με το νερό 1 κουταλιά της σούπας ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και τα αυγά τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18-20 λεπτά έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να πάρουν χρώμα που θέλουμε. Με μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα μπορούμε να βάψουμε 30-35 αυγά σκούρα κόκκινα σε 2-3 δόσεις!

Πασχαλινά αυγά με βαφές του εμπορίου, χημικές βαφές

Υλικά

20-30 αυγά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μπογιά (βαφή)
ελαιόλαδο για γυάλισμα

Διαδικασία

Βγάζουμε τα αυγά 2-3 ώρες νωρίτερα από το ψυγείο να πάρουν θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν στο βράσιμο. Τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε πολύ καλά! Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα ώστε να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας, όμως προσοχή να μη στριμωχθούν!

Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας στο νερό τη 1 πρέζα αλάτι και τη 1 κουταλιά ξύδι,για 15-20 λεπτά ανάλογα πόσο καίει η κουζίνα μας. Όταν είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό, αφού σταθούν λίγο, βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση. Αυτό γίνεται 2-3 φορές! Τέλος, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας και τα γυαλίζουμε με χρήση ποτισμένου βαμβακιού σε ελαιόλαδο!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Λίπη – έλαια – γλυκά

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΜΑΔΑ 3: Λίπη – έλαια – γλυκά

Στην ομάδα αυτή ανήκουν ουσιαστικά τα τρόφιμα που στο μεγαλύτερό τους ποσοστό ή αποκλειστικά αποτελούνται από λίπος. Εδώ περιλαμβάνονται όλα τα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή άλλα σπορέλαια, οι μαργαρίνες, το βούτυρο, η μαγιονέζα και οι διάφορες σως με βάση αυτή. Όλα τα τρόφιμα της ομάδας αυτής δεν είναι ίδια ποιοτικά, που σημαίνει ότι συστήνεται διαφορετική συχνότητα στην κατανάλωσή τους. Επίσης σε αυτήν την ομάδα μπαίνουν τα γλυκίσματα και αλμυρά σνακ, όπως κέικ, πάστες, μπισκότα, γαριδάκια, πατατάκια, αλλά και αναψυκτικά ή χυμούς. Τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οπότε η κατανάλωσή τους δεν θεωρείται αναγκαία για τη λειτουργία του οργανισμού.

Χρυσοπηγή Γεωργιάδου