Αρχείο μηνός Μάιος 2020

Κέικ πορτοκάλι με φρούτα

Καλημέρα παιδιά! Εύχομαι και ελπίζω να είστε όλοι καλά!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα γλυκό το οποίο αρέσει σε πολλούς από εμάς, δεν είναι άλλο από το κέικ και πιο συγκεκριμένα το κέικ πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε προσθέσει φρούτα! Θα δείτε πόσο εύκολη είναι η παρασκευή του.

Αρχικά χτυπάμε με τη σειρά τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου:

200 γραμμάρια βούτυρο
270 γραμμάρια ζάχαρη
55 αυγά (ένα-ένα)
200 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/4 του γλυκού σόδα
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (μπορούν να είναι βερίκοκο, σταφίδα, κράνμπερι ή ότι θέλετε)
λίγο αλάτι

Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα με λίγο αλεύρι στη βάση για να μην κολλήσει! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 55 λεπτά. Αφήνουμε τη φόρμα για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Όπως γνωρίζουμε η κατανάλωση γλυκών πρέπει να είναι περιορισμένη γιατί η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για τον οργανισμό μας! Δηλαδή 1 κομμάτι ανά 2 ημέρες (αλλά όχι τεράστιο κομμάτι).

Καλή επιτυχία παιδιά, με μεγάλη προσοχή στα γλυκά (ζάχαρη).

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Ο ήλιος, φίλος μας ή εχθρός;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλο και περισσότερες είναι οι ώρες που θα εκτεθούμε στον ήλιο. Πόσο ασφαλές είναι άραγε το καλοκαιρινό παιχνίδι κάτω από τον ήλιο; Ο ήλιος τελικά είναι φίλος μας ή εχθρός μας;

Ο ήλιος είναι φίλος μας γιατί:
1. Βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει την βιταμίνη D και έτσι έχουμε πιο γερά κόκαλα.
2. Μας ζεσταίνει γιατί χωρίς την θερμότητα δεν θα υπήρχε ζωή πάνω στη γη.
3. Μας προσφέρει το φως και έτσι μπορούμε και βλέπουμε.
4. Μας κάνει χαρούμενους. Στον ήλιο μπορούμε να παίξουμε, να τρέξουμε, να διασκεδάσουμε.

Ο ήλιος μπορεί να γίνει και εχθρός μας γιατί:
1. Βλάπτει τα μάτια μας.
2. Προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα μας.
3. Μπορεί να μας κάνει να υποφέρουμε από πονοκέφαλο.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ:
1. Φοράμε καπέλο και γυαλιά.
2. Βάζουμε αντηλιακό.
3. Πίνουμε πολύ νερό.
4. Στην παραλία φοράμε μπλουζάκι και καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα.
5. Δεν βγαίνω στον ήλιο το μεσημέρι από τις 12 ως τις 4.

Ελένη Ζεγγίνη

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Σήμερα παιδιά θα μιλήσουμε για ένα φαγητό που μας θυμίζει τη μαμά μας ή τη γιαγιά μας! Το φαγητό δεν είναι άλλο από το τις μελιτζάνες παπουτσάκια.

Συνταγή

6 μελιτζάνες
600 γραμμάρια κιμάς
λίγο κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδου
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
1 τομάτα ψιλοκομμένη
1-2 φύλλα δάφνης
2 μπαχάρια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ

4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4-5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
γάλα (λίγο πάνω από το μισό)
1 αυγό
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Βάζω τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι. Αφήνω 1 ώρα, στραγγίζω καλά. Μετά κόβω στη μέση τις μελιτζάνες, τις χαράσω χιαστί και τις ψήνω αφού τις λαδώσω ελαφρά σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύω τον κιμά μέχρι να μείνει χωρίς ζουμιά. Ετοιμάζω και τη μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτω το αυγό και το τυρί. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Ελπίζω να σας αρέσει… Καλή επιτυχία!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Μεσογειακή διατροφή

Τα «μεσογειακά» τρόφιμα

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:

  • στα φρέσκα λαχανικά,
  • στο ελαιόλαδο, ως την κύρια πηγή λίπους,
  • στα όσπρια,
  • στους σπόρους, οι οποίοι έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή,
  • στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες,
  • στο κόκκινο κρασί,
  • στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
  • Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (λ.χ. μία φορά τη βδομάδα).
  • Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα – λαχανικά
  • Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα κυρίως άγουρα.
  • Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
  • Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο, και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
  • Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
  • Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.

Χρυσοπηγή Γεωργιάδου

Όλοι μπορούμε να γυμναστούμε

Στην ιστορία μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου συμμετέχουν στο μάθημα Φυσικής Αγωγής, μαζί με τρεις μαθητές με αναπηρία: τον Θοδωρή (με κινητική αναπηρία), τη Μαρία (με νοητική υστέρηση) και τον Δημήτρη (με αυτισμό). Οι μαθητές με αναπηρία, αρχικά, βιώνουν απογοήτευση, όταν αντιλαμβάνονται ότι δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στο μάθημα. Στη συνέχεια, όμως, απλές και εύκολες στην εφαρμογή τους προσαρμογές (στο περιβάλλον, τις ασκήσεις και τη διδασκαλία), τις οποίες υιοθετεί ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, βοηθούν με ευκολία όλα τα παιδιά, με και χωρίς αναπηρία, να συμμετάσχουν με επιτυχία και χαρά στο μάθημα, δημιουργώντας φιλίες. Με αυτόν τον τρόπο, η συνεκπαίδευση καθίσταται εφικτή και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής γίνεται μια θετική εμπειρία ζωής για όλους τους μαθητές.

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10872

Δέσποινα Αρζόγλου

Φτιάχνω ψωμί!

Καλημέρα παιδιά! Ελπίζω και εύχομαι να είστε όλοι καλά… Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα τρόφιμο, το οποίο υπάρχει σε κάθε τραπέζι. Δεν είναι άλλο από το ψωμί! Λόγω των συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας, πολλά τρόφιμα τα φτιάχνουμε πλέον μόνοι μας. Ένα από αυτά είναι το ψωμί! Έτσι, ξέρουμε τα υλικά του τελικού προϊόντος και κάνουμε και οικονομία.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
20 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια αλάτι
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
720 γραμμάρια χλιαρό νερό

Διαδικασία

Ζυμώνω έντονα και αφήνω σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα. Φουσκώνει και πλάθω ξανά, για να δώσω σχήμα αφού προσθέσω λίγο αλεύρι. Έπειτα ψήνω στη γάστρα με λαδόκολλα για 35 λεπτά σκεπασμένη στους 230 βαθμούς Κελσίου, μετά βγάζω το καπάκι και την αφήνω για ακόμα 15 λεπτά. Η διαδικασία τελείωσε.

Είδατε πόσο εύκολο είναι; Καλή επιτυχία παιδιά!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Σπιτική κέτσαπ

Καλημέρα παιδιά! Ελπίζω και εύχομαι να είστε όλοι καλά!

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα συνοδευτικό πολλών τροφίμων το οποίο έχει ωραία γεύση και αρέσει σε όλους, δεν είναι άλλο από την κέτσαπ… Η κέτσαπ του εμπορίου περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ουσίες που είναι έως και επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες! Εμείς όμως θα το φτιάξουμε με αγνά υλικά και πρώτες ύλες άρα θα μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα!

Υλικά

2 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
600 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες (ώριμες)
2 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλιτζάνι ξύδι
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Για την σπιτική κέτσαπ σοτάρουμε πρώτα στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Μετά πολτοποιούμε την κέτσαπ στο μίξερ. Έπειτα,την περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι και την ξαναβράζουμε για ακόμη 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει, αφού κρυώσει τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο… έτσι κάνουμε οικονομία και καταναλώνουμε αγνά τρόφιμα!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Σπανακόρυζο

Σήμερα παιδιά θα αναφερθούμε σε ένα φαγητό, το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή του κάθε ανθρώπου, κάθε εβδομάδα. Δεν είναι άλλο από το σπανακόρυζο, το οποίο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι περιέχει βιταμίνες Κ, Α, C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Το ρύζι περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β & Ε. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Αξίζει ακόμη να πούμε πως δεν έχει πολλές θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη και λίπη!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
Νερό, αλάτι, πιπέρι
Μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ρύζι τύπου καρολίνα
2 αυγά
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ βήμα-βήμα

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι να μαραθεί. Το σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Μετά βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 5 λεπτά χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμόνι. Μετά το προσθέτουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε γρήγορα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο… Καλή επιτυχία!

Σταμάτιος Τοπαλίδης