Αρχείο ημέρας 11 Μαΐου 2020

Λουκουμάδες

Καλημέρα παιδιά, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα τρόφιμο (σνακ) των παιδικών μου χρόνων, το οποίο μου το έφτιαχνε η γιαγιά μου!

ΣΥΝΤΑΓΗ

3 ποτήρια χλιαρό νερό, 1 ηλιέλαιο, 2 φακελάκια ξερή μαγιά, αλεύρι όσο πάρει σχεδόν 700 γρ. για να γίνει ο χυλός, τέλος το αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα για να φουσκώσει κοντά σε θερμό μέσο (καλοριφέρ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά και μετά αρχίζουμε το τηγάνισμα. Μετά τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το λάδι και είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μέσα στο ζυμάρι τυρί ώστε να έχουν γεύση τυριού οι λουκουμάδες. Καλή απόλαυση!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Πως να διαλέξω οδοντόβουρτσα;

Από τεχνικής πλευράς, η ιδανική οδοντόβουρτσα είναι εκείνη που μπορεί να πετύχει τον κατά το δυνατόν καλύτερο καθαρισμό των δοντιών από την οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών χωρίς να βλάπτει τα δόντια ή τα ούλα, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη μεταφορά των δραστικών συστατικών της οδοντόκρεμας σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Σήμερα οι περισσότερες από τις οδοντόβουρτσες (τουλάχιστον αυτές των γνωστών κατασκευαστών) καλύπτουν ικανοποιητικά τις απαραίτητες προδιαγραφές για εργονομία, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ευκολία στη χρήση.

Στην πραγματικότητα όμως, η καλύτερη οδοντόβουρτσα για τον καθένα μας είναι εκείνη την οποία νοιώθουμε άνετα στο στόμα μας και μπορούμε να την χειριζόμαστε και κατευθύνουμε με άνεση, έτσι ώστε να την χρησιμοποιούμε καθημερινά. Έχουν γίνει πάμπολλες έρευνες για το αν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα από τις απλές, αλλά οι γνώμες στην επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη διχασμένες. Μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για άτομα με μειωμένη δεξιότητα ή κινητικά προβλήματα. Να θυμάστε πάντως πως ακόμη και η πιο τέλεια και προηγμένη οδοντόβουρτσα θα σας είναι τελείως άχρηστη αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα ή αν χρησιμοποιείτε λάθος τρόπο βουρτσίσματος.

Ελένη Ζεγγίνη