Αρχείο ημέρας 22 Μαΐου 2020

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Σήμερα παιδιά θα μιλήσουμε για ένα φαγητό που μας θυμίζει τη μαμά μας ή τη γιαγιά μας! Το φαγητό δεν είναι άλλο από το τις μελιτζάνες παπουτσάκια.

Συνταγή

6 μελιτζάνες
600 γραμμάρια κιμάς
λίγο κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδου
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
1 τομάτα ψιλοκομμένη
1-2 φύλλα δάφνης
2 μπαχάρια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ

4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4-5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
γάλα (λίγο πάνω από το μισό)
1 αυγό
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Βάζω τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι. Αφήνω 1 ώρα, στραγγίζω καλά. Μετά κόβω στη μέση τις μελιτζάνες, τις χαράσω χιαστί και τις ψήνω αφού τις λαδώσω ελαφρά σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύω τον κιμά μέχρι να μείνει χωρίς ζουμιά. Ετοιμάζω και τη μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτω το αυγό και το τυρί. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Ελπίζω να σας αρέσει… Καλή επιτυχία!

Σταμάτιος Τοπαλίδης

Μεσογειακή διατροφή

Τα «μεσογειακά» τρόφιμα

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:

  • στα φρέσκα λαχανικά,
  • στο ελαιόλαδο, ως την κύρια πηγή λίπους,
  • στα όσπρια,
  • στους σπόρους, οι οποίοι έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή,
  • στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες,
  • στο κόκκινο κρασί,
  • στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
  • Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (λ.χ. μία φορά τη βδομάδα).
  • Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα – λαχανικά
  • Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα κυρίως άγουρα.
  • Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
  • Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο, και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
  • Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
  • Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.

Χρυσοπηγή Γεωργιάδου