Αρχείο κατηγορίας Διάφορα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης “Dance disability”

Στο πλαίσιο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και με αφορμή το σχέδιο δράσης υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2023-2024 ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης με το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στον χώρο της εκπαίδευσης που προωθεί την ένταξη και την ισότητα.

Σκοπός του σχολείου ήταν μέσα από το πρόγραμμα να παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία να συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με μαθητές που φοιτούν σε σχολεία γενικής αγωγής. Η εφαρμογή του προγράμματος εκτιμούμε ότι συνέβαλε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη μείωση των διακρίσεων. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές που συμμετείχαν ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης μεταξύ του σχολείου μας με το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συμπεριληπτική προοπτική και έχει δημιουργήσει τις βάσεις για μία εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και μία κοινωνία γενικότερα που σέβεται και αγκαλιάζει την διαφορετικότητα. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι ήταν οι 4 μαθητές που συμμετείχαν και η γυμνάστρια κ. Μάτη Ευαγγελία που για άλλη μία φορά με την άοκνη προσφορά της κατάφερε μέσα από την ετερότητα τους να ενώσει τους μαθητές των δύο σχολείων.

Ευχαριστώ τη διευθύντρια κ. Πασχούδη Μαρία για την ανταπόκριση της, το γυμναστή κ. Γαλέγκα Αντώνη για συνεργασία του, τους μαθητές αλλά και όλο το σύλλογο διδασκόντων του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών για την συγκινητική του υποδοχή. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Ευαγγελινού Χριστίνα καθηγήτρια προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών όπου μέσα από το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα Ιστορίες Συμπερίληψης στη Φυσική Αγωγή μας έδωσε την ευκαιρία να γράψουμε τη δική μας.

Η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ
Γκίνογλου Μαρία

Σμίγοντας τον κόσμο!

Στην κατάμεστη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός τη Δευτέρα, 15 Απριλίου έλαβε χώρα μια ανεπανάληπτα συγκινητική μουσική εκδήλωση «Σμίγοντας τον κόσμο – Ένα σχολείο… Μία αγκαλιά», αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία και στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο στην οποία συμμετείχαν 200 μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και μοιράστηκαν τη σκηνή με τη χαρισματική ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη για την οποία έπαιξε μουσική μόνο με τα μάτια χρησιμοποιώντας το eyeharp, η πρώτη τετραπληγική Ελληνίδα μουσικός, Αλεξάνδρα Κερλίδου.

Την εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι Musictv της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, παρουσίασαν ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση, Αντώνης Τσαπατάκης με τη γνωστή δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά και προλόγησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος τόνισε τους λόγους που η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα εξέλιξης του ανθρώπου και αλλαγής της ευρύτερης κοινωνίας και κάλεσε το κοινό να συμμετέχει σε μια μοναδική εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής βραδιάς, μαθητές από ειδικά σχολεία, με κώφωση, τύφλωση, νοητική υστέρηση, κινητικές αναπηρίες και σπαστική τετραπληγία και αυτισμό συνεργάστηκαν μοναδικά και συγκίνησαν με τη δύναμη της ψυχής τους, τραγούδησαν, αλλά και απέδωσαν στη νοηματική γλώσσα αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική με τα μάτια, χρησιμοποιώντας το επαναστατικό λογισμικό EyeHarp που δημιούργησε ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης. Στη σκηνή μαζί τους η εξαιρετική ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη, ιδιαίτερα συγκινημένη παρότρυνε συνεχώς το κοινό της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας να συμμετέχει σε μια μοναδική μέθεξη.

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών και οι μαθητές/τριες του συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους συμμετείχαν έπειτα από τιμητική πρόσκληση με χορευτικό δρώμενο στη συγκεκριμένη εκδήλωση και μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές περηφάνειας και συγκίνησης. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τα αισθήματα όλων μας αφού τα παιδιά μας με το πείσμα και την επιμονή τους μας έκαναν όλους να «συλλαβίζουμε λόγια που μόνο η ψυχή μπορεί να καταλάβει και να πει».

Το σχολείο μας στοχεύει στην ενίσχυση και ενθάρρυνση των μαθητών ώστε ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια να μπορέσει να κατακτήσει το μέγιστο δυνατό των δυνατοτήτων του. Δίνεται βαρύτητα στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών για την οικοδόμηση διαπροσωπικών σχέσεων. Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και σε προτάσεις για δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Ενθαρρύνεται η υλοποίηση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης με σχολεία γενικής εκπαίδευσης της πόλης μας δίνοντας ευκαιρία στους μαθητές να αλληλοεπιδράσουν με συνομηλίκους σε ένα διαφορετικό σχολικό πλαίσιο.

Τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας, των καθηγητών τους και υπό την καθοδήγηση της απίστευτα δημιουργικής ματιάς της γυμνάστριας του σχολείου μας κας. Ευαγγελίας Μάτη, έπειτα από πολλές ώρες προβών, ακούραστα και ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων μας καταφέρνουν με το χορό τους να κάνουν και τις καρδιές μας να «χορεύουν» μαζί τους.

Όσα «ευχαριστώ» και να πούμε σε αυτά τα παιδιά δεν φτάνουν για να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε. Βαθιά συγκίνηση και σεβασμός στις αλύγιστες ψυχές τους και στις οικογένειές τους που τα καμάρωσαν μαζί με όλους εμάς. Υποκλινόμαστε σε ό,τι κατάφεραν και στο ανεξίτηλο στίγμα που άφησαν φέτος σε όλες τις εκδηλώσεις που συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Γιαννιτσών κ. Φουντουκίδη Ευστάθιο για την στήριξη που απλόχερα προσφέρει στο σχολείο μας.

Συνεχίζουμε έτσι… Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δηλώνει δυναμικά την παρουσία του.

Μπράβο, παιδιά! Είμαστε περήφανοι!

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών
Γκίνογλου Μαρία

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Στα πλαίσια της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από δύο εξαιρετικές νοσηλεύτριες του Κέντρου Υγείας Γιαννιτσών τις κ. Σαμαρά Μίνα και Γεωργιάδου Μαρία, οι οποίες με υπερβάλλοντα ζήλο και περισσή προθυμία προσπάθησαν να μας θωρακίσουν με γνώσεις και δεξιότητες για να μπορούμε να ανταποκριθούμε όσο είναι δυνατό εάν προκύψει ανάγκη. Τις ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που τόσο απλόχερα μας προσέφεραν επισημαίνοντας μας την ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Μνημεία και αξιοθέατα της πόλης μου

Στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο “Μνημεία και αξιοθέατα της πόλης μου”, το σχολείο μας οργάνωσε μία τηλεσυναντηση με το ΕΝΕΕΓΥΛ Μάνης. Η πρόταση έγινε από τους μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών λόγω της αγάπης τους στην σειρά του MEGA “Η γη της ελιάς” τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Αφού παρουσίασε ο καθένας τον εαυτό του, διατυπώθηκαν εκατέρωθεν ερωτήσεις σε σχέση με την πόλη, τα αξιοθέατα, τα μνημεία, την τοπική γαστρονομία αλλά και τις φυσικές ομορφιές του κάθε τόπου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να επαναληφθεί έχοντας συλλέξει φωτογραφικό υλικό από τις περιοχές μας και παρουσιάζοντάς το στην ολομέλεια. Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή του ΕΝΕΕΓΥΛ Μάνης, κ. Χρήστο Γιαννούλα αλλά και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, για την άψογη συνεργασία τους και αναμένουμε την επόμενη τηλεσυναντηση!

Πανελλήνια ημέρα φιλοζωίας

Στο πλαίσιο εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλοζωίας, το σχολείο μας πραγματοποίησε δράσεις, ενημερωτικά δρώμενα και θέματα που αφορούσαν τη φροντίδα και την προστασία των σκύλων. Η εκπαιδεύτρια της σχολής που μας επισκεύτηκε και ο συνεργάτης της μας ενημέρωσαν σχετικά με τη φροντίδα και την προστασία των σκύλων. Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν τους μαθητές μας να αναπτύξουν ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης απέναντι στα ζώα.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτές της σχολής για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας και την προθυμία που έδειξαν, καθώς και για τις πληροφορίες που παρείχαν στους μαθητές μας.

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθήσαμε τη γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών συνεργάστηκαν αρμονικά με το Ειδικό Δημοτικό και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Τους ευχαριστούμε όλους για την προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους.

To E.E.E.EK Γιαννιτσών σε Cineeeek… απόδραση!

Στα πλαίσια της δράσης “Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών σε Cineeeek… απόδραση” οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία μικρού μήκους “Τα καθαρά Παπούτσια” του Giselle Geney / Γκιζέλ Γκενέι, η οποία προβλήθηκε στο σχολείο τους. Οι μαθητές/τριες περίμεναν στη σειρά για να “προμηθευτούν” το εισιτήριο, παρασκεύασαν τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στον κινηματογράφο και κατόπιν παρακολούθησαν την ταινία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό! Στη συνέχεια, αφού συζήτησαν για το θέμα της ταινίας μεταξύ τους, αλλά και με τους/τις εκπαιδευτικούς τους, συμπλήρωσαν σχετικά φύλλα εργασίας.

Με την προβολή ταινιών οι μαθητές/τριες έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία μάθησης και ψυχαγωγίας, που τους ενθαρρύνει να εμπλακούν ενεργητικά στο μάθημα, να συζητήσουν γύρω από θέματα που τους αφορούν και τους εισάγει στον κόσμο του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παιδείας. Επίσης, οι μαθητές/τριες εξασκούνται στην παρασκευή εδεσμάτων που καταναλώνονται στον κινηματογράφο, καθώς και σε δραστηριότητες αυτόνομης διαβίωσης. Και οι προβολές συνεχίζονται…!

Επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ

Στα πλαίσια της δράσης «Μαγειρική μετά μουσικής», μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σούπερ μάρκετ που βρίσκεται κοντά στο σχολείο τους, με τη συνοδεία καθηγητών. Οι μαθητές/τριες αφού ετοίμασαν τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια περιηγήθηκαν στους διαδρόμους του καταστήματος, παρατήρησαν τα διαφορετικά είδη προϊόντων που διέθετε και επέλεξαν τα προϊόντα που χρειάζονταν συγκρίνοντας τις τιμές. Επίσης η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ τους έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και την επιλογή υγιεινών τροφίμων. Οι μαθητές/τριες διάβασαν τις ετικέτες στα τρόφιμα, ανακάλυψαν την διατροφική τους αξία και επέλεξαν αυτά που θεωρούνται πιο υγιεινά. Μέσα από τέτοιες δράσεις οι μαθητές/τριες εκπαιδεύονται σε καθημερινές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγορά τροφίμων ενώ αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από την επικοινωνία με το προσωπικό και τη συνεργασία μεταξύ τους. Τέλος, εξερευνούν το περιβάλλον, κατακτούν νέες γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην καθημερινή τους ζωή.

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας ήταν μια ξεχωριστή στιγμή που φώτισε τις καρδιές των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ήταν μια χαρούμενη περίοδος που ένωσε την κοινότητα του σχολείου σε έναν αέναο χορό χαράς, αγάπης και αλληλεγγύης.

Οι μαθητές μας ήρθαν πιο κοντά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τη γιορτή. Από τις κατασκευές δημιουργικής έκφρασης μέχρι τις μουσικές πρόβες, όλοι ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα μαγικό περιβάλλον που έμεινε αξέχαστο.

Η γιορτή είχε δρώμενα που προετοίμασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεράκι και αφοσίωση. Οι χορευτικές εκφράσεις και οι μουσικές εκτελέσεις πρόσθεσαν μια επιπλέον νότα χαράς και ενθουσιασμού.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης ήταν διάχυτη. Οι μαθητές μοιράστηκαν τη χαρά τους με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους και όλοι μαζί μπήκαν στον ρυθμό των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας ήταν μια ευκαιρία για όλους να ενωθούν, να γιορτάσουν την πολυμορφία τους και να αντλήσουν έμπνευση από τη δύναμη της κοινότητας. Ήταν μια γιορτή που άφησε ανεξίτηλη εντύπωση στις καρδιές όλων, αφήνοντας πίσω της τη λάμψη της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Ευχαριστώ πολύ τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών για το όμορφο θέαμα που μας παρουσίασαν.

Ευχαριστώ πολύ τη γυμνάστρια του σχολείου κ. Μάτη Ευαγγελία για τις εξαιρετικές χορογραφίες της.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους εκπαιδευτικούς που απλόχερα υποστήριξαν τους μαθητές κατά τη διάρκεια της γιορτής.

Ευχαριστώ πολύ όλο το προσωπικό του σχολείου για τη βοήθεια του.

Ευχαριστώ πολύ τους γονείς των μαθητών που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Γκανάκα Ιωάννη σχολικό σύμβουλο για διακριτική του παρουσία.

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών
Γκίνογλου Μαρία

Ματιά στις μελωδίες της ψυχής

Για μια ακόμη φορά συγκινηθήκαμε βαθιά με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας!

Άξια τα παιδιά μας και οι καθηγητές-συνοδοί τους που συμμετείχαν στην εκδήλωση “Ματιά στις μελωδίες της ψυχής”, τη μοναδική συναυλία με την αξιοποίηση του ψηφιακού μουσικού λογισμικού EyeHarp, το οποίο χειρίζεται κανείς μόνο με τις κινήσεις των ματιών. Το σχολείο μας συνόδευσε με χορό υπό τη χορογραφική καθοδήγηση της γυμνάστριας Ευαγγελίας Μάτη, την πρώτη Ελληνίδα μουσικό που αξιοποίησε το μουσικό όργανο Αλεξάνδρα Κερλίδου και τον τραγουδιστή Σταύρο Ακτίνη.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Είμαστε περήφανοι!

Backstage

Επίσκεψη στο Ταχυδρομείο

Στις 19/12/2023, επισκεφθήκαμε το Ταχυδρομείο της πόλης μας. Αφού πήραμε χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας, περιμέναμε μέχρι να μας εξυπηρετήσει η αρμόδια υπάλληλος. Όταν ήρθε η σειρά μας να εξυπηρετηθούμε βάλαμε γραμματόσημα στα γράμματα που είχαμε γράψει στο σχολείο για τα προσφιλή μας πρόσωπα, είδαμε τη διαδικασία ταξινόμησης και στη συνέχεια ρίξαμε τις δικες μας επιστολές στο γραμματοκιβώτιο. Ο εκπαιδευτικός στόχος επιτεύχθηκε μέσα από τη διαδικασία της αναδυόμενης γραφής,της παρατήρησης, της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης με σεβασμό και εμπιστοσύνη απέναντι στα παιδιά. Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν θερμά και με πολλή υπομονή μας βοήθησαν να κολλήσουμε τα γραμματόσημα μας και να ρίξουμε τα γράμματα μας στο μεγάλο κίτρινο κουτί.

Επίσκεψη στην Παραμυθούπολη

Ήρθε η ώρα να γράψουμε και να στείλουμε το γράμμα στον Άι-Βασίλη! Μετα από πολύωρη σκέψη των μαθητών/τριών για το δώρο που θέλουν να τους φέρει, πήραμε χαρτί, μολύβια, ξυλομπογιες και μαρκαδόρους και ξεκινήσαμε τη δουλειά. Οι μαθητές/τριες έγραψαν λόγια αγάπης για τον Άγιο με τη λευκή γενειάδα, το ροδαλό πρόσωπο και τη ζεστή καρδιά, ζωγράφισαν, σχεδίασαν και εξέφρασαν, άλλοι με αυτοπεποίθηση και άλλοι με δισταγμό, το δώρο που θα ήθελαν να βρουν κάτω από το δέντρο του σπιτιού τους. Έπειτα, βάλαμε τα γράμματα μέσα στους φακέλους, κολλήσαμε το αγιοβασιλιάτικο γραμματόσημο και στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο πάρκο της Παραμυθούπολης. Αφού εξερευνήσαμε το χώρο, ανακαλύψαμε τα ειδικά γραμματοκιβώτια στα οποία θα τοποθετούσαμε τα γράμματα για να τα στείλουμε απευθείας στο μακρινό Βόρειο Πόλο! Οι αγνές, παιδικές ψυχές τους ελπίζουν ότι οι επιθυμίες τους και οι ευχές τους θα πραγματοποιηθούν!

Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές… στο Ε.E.E.EK Γιαννιτσών!

Με υπέροχες μυρωδιές πλημμύρισε το εργαστήριο Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών! Μέσα σε ένα κλίμα χαράς οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους παρασκεύασαν μυρωδάτα και γευστικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου και κανέλλας! Τα χαμόγελα, το γιορτινό κλίμα και η δημιουργική διάθεση των παιδιών έφεραν ένα άψογο αποτέλεσμα!

Καλές Γιορτές με Υγεία!

Ένας κόσμος για όλους!

Την εβδομάδα από 4-12-2023 έως 15-12-2023 το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών και οι εκπαιδευτικοί του με την πολύτιμη οργανωτική βοήθεια της κας Μάτη Ευαγγελίας, ΠΕ11 Γυμνάστριας στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών, υλοποίησε δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Αναπηρίας στις οποίες συμμετείχε το σύνολο των μαθητών του σχολείου καθώς και μαθητές από σχολεία τυπικής εκπαίδευσης από την τοπική σχολική κοινότητα, η οποία ενώθηκε με κοινό στόχο την ενημέρωση, την υποστήριξη και την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας πράξη τις έννοιες «αποδοχή» και «συμπερίληψη».

Η κα. Μάτη με τη βοήθεια των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του σχολείου καθοδήγησε με μαεστρία τους μαθητές/τριες σε βιωματικές δραστηριότητες για να αντιληφθούν τι σημαίνει να είσαι άτομο με αναπηρία, υλοποίησαν δραστηριότητες που τους έκαναν να αισθανθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα όρασης, συμμετείχαν σε ατομική δραστηριότητα ζωγραφίζοντας σκίτσα χωρίς να βλέπουν “Ζωγραφική με την καρδιά” και ενισχύθηκε η στάση ότι η αναπηρία δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες βίωσαν την τύφλωση, έχοντας τους μαθητές/τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ για οδηγούς τους και έκαναν έναν περίπατο-διαδρομή μέσα στο σχολείο. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση της κας Μάτη έπαιξαν βόλεϊ καθιστοί και goalball στο χώρο του γυμναστηρίου και κινήθηκαν στο χώρο με αναπηρικά αμαξίδια για να βιώσουν την αίσθηση της κινητικής αναπηρίας. Δημιούργησαν όλοι μαζί κολλάζ με μηνύματα ισότητας καθώς και με προσωπικά μηνύματα και ευχές καρδιάς και αγάπης. Τέλος, τραγουδήσαμε όλοι μαζί, χορέψαμε, συγκινηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση για νέα συνάντηση με ανταλλαγή της επίσκεψης.

Συνολικά, οι δραστηριότητες επιλέχθηκαν με σκοπό οι μαθητές/τριες των σχολείων τυπικής εκπαίδευσης:

  • να προσεγγίσουν βιωματικά την αναπηρία,
  • να συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να κάνουν πράγματα και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο,
  • να προβληματιστούν,
  • να συζητήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη καθημερινή τους ζωή και
  • να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρία.

Οι δράσεις στο σύνολό τους ενίσχυσαν το σεβασμό για τη μαθητική ετερογένεια και ενθάρρυναν την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας.

Σχολεία που συμμετείχαν: 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, Γυμνάσιο Πέλλας, Γυμνάσιο Μυλοτόπου, 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών.