Ένας κόσμος για όλους!

Την εβδομάδα από 4-12-2023 έως 15-12-2023 το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών και οι εκπαιδευτικοί του με την πολύτιμη οργανωτική βοήθεια της κας Μάτη Ευαγγελίας, ΠΕ11 Γυμνάστριας στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών, υλοποίησε δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Αναπηρίας στις οποίες συμμετείχε το σύνολο των μαθητών του σχολείου καθώς και μαθητές από σχολεία τυπικής εκπαίδευσης από την τοπική σχολική κοινότητα, η οποία ενώθηκε με κοινό στόχο την ενημέρωση, την υποστήριξη και την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας πράξη τις έννοιες «αποδοχή» και «συμπερίληψη».

Η κα. Μάτη με τη βοήθεια των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του σχολείου καθοδήγησε με μαεστρία τους μαθητές/τριες σε βιωματικές δραστηριότητες για να αντιληφθούν τι σημαίνει να είσαι άτομο με αναπηρία, υλοποίησαν δραστηριότητες που τους έκαναν να αισθανθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα όρασης, συμμετείχαν σε ατομική δραστηριότητα ζωγραφίζοντας σκίτσα χωρίς να βλέπουν “Ζωγραφική με την καρδιά” και ενισχύθηκε η στάση ότι η αναπηρία δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες βίωσαν την τύφλωση, έχοντας τους μαθητές/τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ για οδηγούς τους και έκαναν έναν περίπατο-διαδρομή μέσα στο σχολείο. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση της κας Μάτη έπαιξαν βόλεϊ καθιστοί και goalball στο χώρο του γυμναστηρίου και κινήθηκαν στο χώρο με αναπηρικά αμαξίδια για να βιώσουν την αίσθηση της κινητικής αναπηρίας. Δημιούργησαν όλοι μαζί κολλάζ με μηνύματα ισότητας καθώς και με προσωπικά μηνύματα και ευχές καρδιάς και αγάπης. Τέλος, τραγουδήσαμε όλοι μαζί, χορέψαμε, συγκινηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση για νέα συνάντηση με ανταλλαγή της επίσκεψης.

Συνολικά, οι δραστηριότητες επιλέχθηκαν με σκοπό οι μαθητές/τριες των σχολείων τυπικής εκπαίδευσης:

  • να προσεγγίσουν βιωματικά την αναπηρία,
  • να συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να κάνουν πράγματα και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο,
  • να προβληματιστούν,
  • να συζητήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη καθημερινή τους ζωή και
  • να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρία.

Οι δράσεις στο σύνολό τους ενίσχυσαν το σεβασμό για τη μαθητική ετερογένεια και ενθάρρυναν την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας.

Σχολεία που συμμετείχαν: 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, Γυμνάσιο Πέλλας, Γυμνάσιο Μυλοτόπου, 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.