Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα και 15’
Μερίδες: 8
Υλικά για το φύλο:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 – 350 γρ. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
100 γρ. ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση:
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
5 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να «γυαλίσει». Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μπαλάκια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το ένα μπαλάκι και λαδώνουμε καλά. Το διπλώνουμε διαδοχικά 2 φορές, λαδώνοντας το καλά την κάθε φορά. Τέλος, ξαναδιπλώνουμε στη μέση, και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο στον πάτο. Ετοιμάζουμε την γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τέλος τα μανιτάρια. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μια κούπα νερό και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Απλώνουμε τη γέμιση, αφού έχει κρυώσει και σκεπάζουμε το ταψί με ένα φύλλο, το οποίο πλάθουμε με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε και στη βάση. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Πηγή: Η συνταγή προέρχεται από συσκευασία αλεύριου με την επωνυμία “αλεύρι γρεβενιώτικο”, που παράγεται και συσκευάζεται από την Μύλοι Γρεβενών Γιαννακόπουλος Α.Ε.
Διατροφική αξία μανιταριών
Είναι πολύ καλή τροφή καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 90%, λίγους υδατάνθρακες, ελάχιστη ποσότητα λίπους, νατρίου και καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον περιέχουν λίγες θερμίδες (περίπου 23 θερμίδες τα 100 γραμμάρια). Αποτελούν επίσης καλή πηγή φωσφόρου, καλίου και το 40% περίπου της ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο εκτιμάται ότι έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο αλλά και τη βιταμίνη D η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, φυτικές ίνες και η χαμηλή σε θερμίδες, υδατάνθρακες και νάτριο τα καθιστά ιδανική τροφή για διαβητικούς, υπερτασικούς, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη αλλά και άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.
Παναγιώτα Τελάκη, Σταμάτης Τοπαλίδης