Σμίγοντας τον κόσμο!

Στην κατάμεστη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός τη Δευτέρα, 15 Απριλίου έλαβε χώρα μια ανεπανάληπτα συγκινητική μουσική εκδήλωση «Σμίγοντας τον κόσμο – Ένα σχολείο… Μία αγκαλιά», αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία και στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο στην οποία συμμετείχαν 200 μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και μοιράστηκαν τη σκηνή με τη χαρισματική ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη για την οποία έπαιξε μουσική μόνο με τα μάτια χρησιμοποιώντας το eyeharp, η πρώτη τετραπληγική Ελληνίδα μουσικός, Αλεξάνδρα Κερλίδου.

Την εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι Musictv της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, παρουσίασαν ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση, Αντώνης Τσαπατάκης με τη γνωστή δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά και προλόγησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος τόνισε τους λόγους που η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα εξέλιξης του ανθρώπου και αλλαγής της ευρύτερης κοινωνίας και κάλεσε το κοινό να συμμετέχει σε μια μοναδική εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής βραδιάς, μαθητές από ειδικά σχολεία, με κώφωση, τύφλωση, νοητική υστέρηση, κινητικές αναπηρίες και σπαστική τετραπληγία και αυτισμό συνεργάστηκαν μοναδικά και συγκίνησαν με τη δύναμη της ψυχής τους, τραγούδησαν, αλλά και απέδωσαν στη νοηματική γλώσσα αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική με τα μάτια, χρησιμοποιώντας το επαναστατικό λογισμικό EyeHarp που δημιούργησε ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης. Στη σκηνή μαζί τους η εξαιρετική ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη, ιδιαίτερα συγκινημένη παρότρυνε συνεχώς το κοινό της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας να συμμετέχει σε μια μοναδική μέθεξη.

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών και οι μαθητές/τριες του συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους συμμετείχαν έπειτα από τιμητική πρόσκληση με χορευτικό δρώμενο στη συγκεκριμένη εκδήλωση και μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές περηφάνειας και συγκίνησης. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τα αισθήματα όλων μας αφού τα παιδιά μας με το πείσμα και την επιμονή τους μας έκαναν όλους να «συλλαβίζουμε λόγια που μόνο η ψυχή μπορεί να καταλάβει και να πει».

Το σχολείο μας στοχεύει στην ενίσχυση και ενθάρρυνση των μαθητών ώστε ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια να μπορέσει να κατακτήσει το μέγιστο δυνατό των δυνατοτήτων του. Δίνεται βαρύτητα στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών για την οικοδόμηση διαπροσωπικών σχέσεων. Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και σε προτάσεις για δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Ενθαρρύνεται η υλοποίηση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης με σχολεία γενικής εκπαίδευσης της πόλης μας δίνοντας ευκαιρία στους μαθητές να αλληλοεπιδράσουν με συνομηλίκους σε ένα διαφορετικό σχολικό πλαίσιο.

Τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας, των καθηγητών τους και υπό την καθοδήγηση της απίστευτα δημιουργικής ματιάς της γυμνάστριας του σχολείου μας κας. Ευαγγελίας Μάτη, έπειτα από πολλές ώρες προβών, ακούραστα και ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων μας καταφέρνουν με το χορό τους να κάνουν και τις καρδιές μας να «χορεύουν» μαζί τους.

Όσα «ευχαριστώ» και να πούμε σε αυτά τα παιδιά δεν φτάνουν για να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε. Βαθιά συγκίνηση και σεβασμός στις αλύγιστες ψυχές τους και στις οικογένειές τους που τα καμάρωσαν μαζί με όλους εμάς. Υποκλινόμαστε σε ό,τι κατάφεραν και στο ανεξίτηλο στίγμα που άφησαν φέτος σε όλες τις εκδηλώσεις που συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Γιαννιτσών κ. Φουντουκίδη Ευστάθιο για την στήριξη που απλόχερα προσφέρει στο σχολείο μας.

Συνεχίζουμε έτσι… Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δηλώνει δυναμικά την παρουσία του.

Μπράβο, παιδιά! Είμαστε περήφανοι!

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γιαννιτσών
Γκίνογλου Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.